Lupiner - de nye bælgfrugter i klassen
Introduktion
Formålet med projektet er, at lupiner kommer med på paletten af danske bælgfrugter i de danske køkkener og som ingrediens i fødevareproduktion. Dette vil sikre en større diversitet i fødevareudbuddet, og lupinernes særlige egenskaber vil gøre det lettere at sammensætte en sund kost med højt indhold af bælgfrugter. Lupin er en sund fødevare, men med modhager i form af alkaloider og allergener.
Projektet afdækker lupinernes fordele og ulemper til bunds, så de kan inddrages i kosten på et trygt grundlag. Projektet skal sikre, at lupiner bliver kendte og tilgængelige bælgfrugter i køkkenet. På længere sigt er formålet at projektets grundige gennembearbejdning giver proces- og fødevareindustri mulighed for at indgå i værdikæder med lupiner uden at allergener udgør et problem. På dyrkningssiden er formålet, at lupinerne skal bidrage til diversitet i dyrkningen af danske økologiske bælgfrugter, der gør det muligt at opskalere produktionen på en bæredygtig måde.
Projektets specifikke mål er, at danske økologiske lupiner kommer på tallerkenen i de danske køkkener. Det sker gennem en sammenhængende indsat fra sortsvalg til det færdige måltid. Målet er at give et grundlæggende højt kendskab til lupinerne, så de trygt kan anvendes.
Forventede resultater
De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2026. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.
Projektresultater 2026
Tilgår.