Økologisk husdyrbrug som klimavirkemiddel

Introduktion

Projektets formål er at opnå en drivhusgasreduktion på 0,5 millioner ton CO2-ækvivalenter af Danmarks nationale udledninger i 2030 ved at sikre økologiens arealmæssige vækst i Landbrugsaftalen fra 2021. Ved at sikre et retvisende og opdateret beregningsgrundlag for effektpotentialet ved omlægning til økologi. Derfor opdateres beregningsgrundlaget for drivhusgasemissioner på bedriftsniveau baseret på nyeste viden og eksisterende databaser, der er relevante for økologisk kvæg- og griseproduktion.

Projektet er planlagt som et 2-årigt projekt, hvor aktiviteterne er opdelt i 3 arbejdspakker. Den første arbejdspakke sikrer konceptudvikling i år 1 (AP1) og opdatering af beregningsmetoder i år 2 (AP2). I AP3 sikres ind-dragelse, formidling og implementering gennem hele projektperioden. 

Aktiviteterne i AP1 forløber i år 1, da det danner fundamentet for det videre faglige arbejde. Her identificeres og bestemmes de mest betydende faktorer for bedrifternes klimaaftryk, så forståelsen for variationer mellem bedrifter og effekten af virkemidler på bedriftsniveau forbedres. Baseret på dette, kan kilderne til drivhusgasudledning i dansk husdyrdrift specificeres og klarlægge, hvilken praksis der er årsag til størst udledning og identificere områder for forbedring. Arbejdet i AP1 kræver faglig sparring med universiteter, der arbejder med koncepter og systemanalyser i landbruget.

Dette projekt vil bidrage til at udvikle og udbrede viden om ved hvilke scenarier i husdyrproduktionen, der understøtter reduktionspotentialet i at omlægge til økologi. Med de forventede klimaafgifter på op til 750 kr. p. ton udledt CO2-ækv. kan projektet igennem bedriftsspecifikke tal give landmænd en retvisende beregning af, hvordan omlægning til økologi vil påvirke klimaafgiften for deres drift. En formidlingsindsats om den konkrete klimaeffekt ved implementering af klimatiltag, sammenholdt med en forventet klimaafgift, vil fremme implementeringen af bedriftsspecifikke tiltag på økologiske husdyrbedrifter. 

Forventede resultater

De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2025. Projektets resultater stilles gratis til rådighed.

Projektresultater 2025

Tilgår