Økologiske spisekartofler - klimaguld fra muld til mund
Introduktion
Projektet vil kortlægge den økologiske kartoffels berettigelse, som en af de mest klimavenlige nationale fødevarer, samt opstille konkrete emissionskilder og indsatsområder i kartoffelproduktionen. Hertil udforme en formidlingsstrategi (inkl. formidlingsprodukter) i samarbejde med kartoffelbranchen, så synliggørelsen af kartoflens mange fordele formidles bedst muligt til forbrugerne. Projektet har ydermere et mål om at facilitere og sætte rammerne for et årligt tilbagevendende netværksmøde i den økologiske kartoffelproduktion, indeholdende bl.a. vidensdeling om produktion og afsætning, med repræsentanter fra hele branchen (avlere, grossister, foodservice, detail, forskere, køkkener og andre relevante nøglepersoner).
Projektets forventede effekter er:
- Reduktion af drivhusgasudledninger fra kartoffelbedrifter via udarbejdelse af klimahandlingsplaner og konkrete indsatsområder.
- Større afsætning af danske økologiske spisekartofler på baggrund af øget forbrugerkendskab til kartoflens kvaliteter, herunder det meget lave klimaaftryk.
- Øget effektivitet i ressourceanvendelse og -udnyttelse fra et større samarbejde i den økologiske kartoffelbranche.
Forventede resultater
Projektets resultater stilles gratis til rådighed for alle virksomheder, der er aktive i den pågældende landbrugs- eller skovbrugssektor eller -delsektor. De forventede resultater fra projektet bliver offentliggjort på denne internetside: 4. kvartal 2022.
Projektresultater
Præsentationer
Netværksmøde
Afholdt 3 august på Skiftekær Økologi.
Program:
10.00 – 10.15: Morgenkaffe og – brød. Velkomst v/Sidsel Birkelund Schmidt, projektleder og specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug
10.15 – 10.30: Velkomst v/Peter Bay, direktør, Skiftekær Økologi
11.00 - 12.30: Rundtur i kartoffelmarkerne og fremvisning af landsforsøg med 13 forskellige kartoffelsorter v/Peter Bay, Lars Bødker og Kjeld Forsom, plante- og økologirådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
12.30 – 13.00: Frokost
13.00 – 13.30: Præsentation: Klimaaftryk og afsætning af danske økologiske spisekartofler v/Malte Nybo Andersen, konsulent, SEGES Innovation
13.30 – 13.45: Præsentation: Sølvskurv og skinfinish v/Malte Nybo Andersen
13.45 - 14.00: Afrunding og tak for i dag!