16. juni 2022, af Karen Munk Nielsen og Linda Michelle Handrup

Øko-Markdager kommet for at blive

Det danske junivejr viste sig fra sin bedste side, da ca. 800 gæster besøgte den første udgave af Øko-Markdag, som blev afviklet ved Erholm Gods på Fyn.

Hurtigt blev parkeringsarealet fyldt op, og stemningen på pladsen var allerede god fra morgenstunden.
Her kunne gæsterne få ny viden og inspiration til hele paletten inden for økologisk landbrug. Radrensere, strigler og robotter demonstrerede deres evner til at skille skidt fra kanel i korn- og roemarker, og rundt på de forskellige markstriber kunne man se forskellige planter i vækst, blandt andet efterafgrøder, blomsterblandinger, korn og hestebønner.

Oeko Markdag 2022 Stemning

Foto: Karen Munk Nielsen

Konsulenter fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug og lokale rådgivningsvirksomheder havde dagen igennem travlt med at guide tematiserede rundvisninger og holde oplæg i vidensteltet. Også en lang række organisationer og forhandlere havde booket stande på pladsen for at vise frø, korn, maskiner, ny teknik og viden frem til målgruppen.

- Vi deltager på Øko-Markdag, fordi vi brænder for økologien. Vi har en masse maskiner, der henvender sig til økologisk jordbrug, så det er et perfekt sted for os at være, lyder meldingen fra Leif Jensen, Yding Smedie & Maskiner.

- Vi har tidligere deltaget i flere forskellige mindre arrangementer, og vi synes, det er fedt, at det nu er samlet til et stort landsdækkende arrangement. Vi deltager helt sikkert til næste Øko-Markdag, tilføjer han.

Og der bliver en næste gang.

Begyndelsen på en tradition

I Innovationscenter for Økologisk Landbrug er det en glad direktør, Kirsten Holst, der dagen derpå takker alle udstillere, virksomheder, forskere og konsulenter, som hjalp med at gøre dagen til en succes.

- Alle inden for økologisk landbrug løftede i flok og skabte en fælles faglig dag. Vi havde håbet på at kunne samle 500 til dette første arrangement, men vores bedste skøn er, at mindst 800 mødte op og bidrog til at det blev en dejlig dag med fokus på dyrkning, udvikling og fremtid for økologien, siger Kirsten Holst.

Faktisk mødte så mange gæster op, at madboderne måtte melde udsolgt omkring frokost, indtil der kom nye forsyninger.

- Det gør vi selvfølgelig bedre næste gang, smiler Kirsten Holst, der er overbevist om, at Øko-Markdag er kommet for at blive.

- Vi kommer igen i 2024, og vi vil hurtigst muligt fastsætte datoen, siger hun.

Tanken er, at Øko-Markdag fremover skal finde sted hvert andet år.

Mads Stender Oeko Markdag 2022

Gæster fra hele landet – og hele landbruget

Særligt fremtidens landbrug var i fokus på Øko-Markdag, og netop fremtidens folk var mødt talstærkt op, da ca. 100 elever fra landets landbrugsskoler deltog i dagen. En af dem var 21-årige Mads Stender fra Dalum Landbrugsskole, der deltog med hele holdet som en del af undervisningen.

- Jeg er især interesseret i alt det teknologiske og i at se de forskellige redskaber til forskellige afgrøder. Det er også spændende at se de forskellige sorter og lære mere om, hvordan man dyrker og gøder dem. Her er jeg meget nysgerrig på at høre om alternativer til den konventionelle form for gødning – for eksempel efterafgrøder og restprodukter fra DAKA, fortæller han.

Hans plan er at videreuddanne sig til produktionsleder og drive et konventionelt landbrug.

- Det har været en rigtig spændende dag, hvor jeg har haft fokus på, hvordan vi kan lære af det økologiske landbrugs metoder og overføre dem til det konventionelle og samtidig spare på brugen af kunstgødning og kemi, siger han.

Kontakt

Lars Egelund Olsen

Specialkonsulent

Ukrudt, gødskning, salgsafgrøder

Luk (Esc)