23. november, af Karen Munk Nielsen

Øg kulstofbindingeni grøntsagssædskiftet

Mange grøntsagskulturer tærer på jordens kulstofindhold, fordi de typisk efterlader meget lidt kulstof i jorden efter høst. Man kan øge tilførslen af kulstof med efterafgrøder og grøngødning, men det ligger ikke lige til højrebenet i et grøntsagssædskifte, hvor der kan være flere hold afgrøder på en sæson, hvor nogle af dem høstes meget sent, og hvor der ofte er megen trafik ifm. både renholdelse og høst.

Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Hortiadvice tager udfordringen op på et webinar mandag 28. november, hvor deltagerne kan få gode råd og høre om erfaringerne fra projektet ’Kulstofbinding i økologiske grøntsager’. Blandt oplægsholderne er også den schweiziske konsulent Martin Koller, der – på engelsk - vil bidrage med sin store viden om grøngødning i grøntsagssædskiftet. Martin Koller har arbejdet 25 år som forsker og rådgiver i grøntsagsproduktion ved det økologiske forskningsinstitut FiBL i Schweiz og er i dag rådgiver i en økologisk landmandsorganisation.

Har du ikke mulighed for at deltage i webinaret, bliver det optaget og efterfølgende lagt på Innovationscenter for Økologisk Landbrugs YouTube-kanal.

Fem veje til kulstofbinding i praksis

I forbindelse med webinaret udgiver Innovationscenter for Økologisk Landbrug en vejledning med forslag til, hvordan man i praksis kan øge andelen af efterafgrøder og grøngødning i sædskiftet. Her gennemgås fem mulige tiltag:

  • Etablering efter høst af kulturen
  • Etablering før sent såede/plantede kulturer
  • Foragre og andre arealer omkring kulturerne
  • Undersåede efterafgrøder
  • Etablering af grøntsagskultur i eksisterende efterafgrøde
Efterafgrøder I Grøntsager Rdv (1)

Det kræver en vis kreativitet at finde plads til efterafgrøder i grøntsagskulturerne. Her er vandingssporene brugt i en mark med gulerødder. Foto: Richard de Visser

Kontakt

Maja Eline Petersen

Konsulent

Biodiversitet, planteproduktion

Produktionsafgiftsfonden

Projektet ”Kulstofbinding i økologiske grønsager” er finansieret af Produktionsafgiftsfonden for frugt og gartneriprodukter.

Luk (Esc)