26. oktober 2021

Brystbensfrakturer hos høns:Her er, hvad vi ved

Omfanget af brud på brystbenet hos æglæggende høner kalder på en øjeblikkelig reaktion fra branchen, og Innovationscenter for Økologisk Landbrug vil bidrage til at finde løsninger på problemet.

85-95 pct. af æglæggende høner har brud på brystbenet, viser forskning ved Københavns Universitet. At problemet forekommer, har været kendt i flere år, men omfanget chokerer, og årsagen overrasker. Man har i branchen fejlagtigt troet, at årsagen skulle findes ved inventaret. Studiet ved Københavns Universitet afslører imidlertid, at det er selve æglægningen, der er problemet, fordi ægget presser på brystbenet indefra.

Fjerkræeksperter ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug giver i artiklen Brystbensfrakturer hos høner - nyeste viden en oversigt over hvad, vi i dag ved om årsager, virkning og mulige løsninger på problemet.

”Skader på brystbenet er naturligvis et voldsomt velfærdsproblem og en kilde til stress hos hønerne, og det kan føre til en nedgang i produktionen særligt i den sidste del af æglægningsperioden,” forklarer Sofie Knorr Jensen, der er fjerkrækonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og en af forfatterne til artiklen.

Ifølge Sofie Knorr Jensen og hendes kolleger skal løsningen på problemet findes ved en kombination af indsatser hos avlsfirmaerne og fodring og management hos producenterne. For eksempel vurderer forskerne ved KU, at udskudt æglægning kan mindske risikoen for brud med 12 procent, og de er nu i gang med yderligere undersøgelser, der skal give svar på, om der er forskel på forekomsten af brud hos de hyppigst brugte hønelinjer i Danmark.

”På nuværende tidspunkt ved vi ikke, om nogle hønelinjer er bedre end andre. En del af problemet kan sandsynligvis afhjælpes med ændret management, men det er for tidligt at sige, hvad producenterne præcist skal gøre anderledes for at mindske problemet, og vi kan helt sikkert ikke komme det til livs uden en avlsmæssig indsats,” konstaterer Sofie Knorr Jensen.

Høns På Halmballe Kmn
Luk (Esc)