Stribedyrkning, ærter og efterafgrøder: Økologiske markforsøg på Lolland
Tag med på markvandring i de økologiske forsøgsmarker på Lolland og se stribedyrkning, efterafgrøder og ærter.

Om arrangementet
Tag med, når Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Nordic Beet Research og VKST inviterer til markvandring i de økologiske forsøgsmarker på Lolland for at se på stribedyrkning, efterafgrøder og ærter.
Undervejs vil der være en sandwich og en forfriskning. Alle interesserede er velkomne, og arrangementet er gratis.
Bemærk, at arrangementet foregår på tre forskellige adresser på Lolland.
Kontaktperson for markvandringen: Maja Eline Petersen, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, tlf. 28902039, mail: maep@icoel.dk.
Stribedyrkning
Adresse: Højbygårdvej 14, 4960 Holeby
Fremvisning af stribedyrkningsforsøg v. Trine Ørum Schwennesen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug og Otto Nielsen fra Nordic Beet Research
Vi viser et storskalaforsøg med økologisk stribedyrkning af otte forskellige afgrøder i 3 og 6 meters striber. Forsøget er anlagt for at undersøge mulige dobbeltgevinster for både produktion og natur. Hollandske og tyske erfaringer peger blandt andet på en bedre naturlig skadedyrsregulering, stabile eller øgede udbytter, forsinkelse og mindre spredning af sygdomme samt øgede populationer af fugle og bestøvere i marken. Forsøget drives med fuldautomatiserede redskabsbærere fra AgroIntelli og FarmDroid.
Otto Nielsen er til daglig forskningsleder og driver forsøget. Han vil fortælle om hans indledende erfaringer med anlægning og drift af forsøget.
Praktiske erfaringer v. Sven Hermansen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har siden 2021 undersøgt og indsamlet praksiserfaringer hos landmænd, som har afprøvet stribedyrkning. Sven Hermansen fortæller om erfaringerne og giver sit bud på perspektiverne for stribedyrkning som et økologisk dyrkningssystem.
Efterafgrøder
Adresse: Holebyvej 52, 4894 Øster Ulslev
Vi viser en såkaldt efterafgrødebørnehave med forsøgsplanter og fortæller om optimal plantevækst i efterafgrøder. Vi har forsøg med nye og kendte efterafgrøder i renbestand og blanding sået på 4 forskellige måder.
Ærter
Adresse: Engvej 4, 4892 Kettinge
Vi fortæller om forskellige ærtesorter fra projektet ”Peas & Love”, hvor vi har forsøg med 10 ærtesorter til fødevarer, bl.a. lokale lollandske sorter og spændende accessioner hentet fra NordGen.
”Peas & Love” er et projekt ledet af Københavns Universitet, hvor ca. 300 ærteaccessioner indgår.
Markvandringen er arrangeret i projekterne Strip cropping: improving biodiversity and crop resilience in organic farming (StripCrop), Pea yield stability, taste, and quality – potential of old cultivars for increased organic pea production (PEAS &LOVE) og Økologiske markforsøg – sædskiftesammenhænge som løfter økologien, som er støttet af



